Proizvodnja soka od paradajza – Tomatko – Mušikić

Ulica:
7. jula 12c
Grad:
21460, Vrbas
Telefon:
021 797 292; 066 00 84 66
021 700 765
066 00 84 66
Email:
tomatko@yahoo.com


Proizvodnja soka od paradajza – Tomatko – Mušikić


Poljoprivredno gazdinstvo ’’Mušikić’’ jedno je od najuspešnijih poljoprivrednih gazdinstava ne samo u opštini Vrbas već i šire.

 

 

Od 70 ha obradivih površina, intenzivnom povrtarskom proizvodnjom bavimo se na oko 10 ha. Od povrtarskih kultura bavimo se semenskom proizvodnjom paradajza, luka, pasulja i boranije.

 

 

 

Najveći smo proizvođači semenskog paradajza u Srbiji.

 

 

Sarađujemo sa instititom za povrtarstvo iz Smederevske Palanke, institutom za povrtarstvo i ratarstvo iz Novog Sada, Bioproduktom iz Čačka, al i sa firmama Monte agro iz Beograda i Sibir seme iz Novosibirska iz Rusije.

 

 

Veliki smo proizvođači domaćih sorti paradajza (delo naših instituta): narvik, sen pjer, novosadski jabučar, aparac, bačka, itd. To su sve selekcije naših selekcionara a jedan od najpoznatijih je Adam Takač sa novosadskog instituta koji je selekcionar više sorti a najpoznatije su aparac, knjaz, bačka i abc.

 

 

 

 

Postižemo, velike, natprosečne rezultate, sa klijavošću semenki i do 94 odsto, i za taj posao poseduje sve potrebne dozvole Ministarstva za poljoprivredu i sertifikate najviših naučnih institucija.

 

Samo prošle sezone sa gazdinstva „Mušikića“ tržištu je isporučeno preko 1000 kilograma semena nekoliko vrhunskih domaćih sorti paradajza, a za tu količinu bilo je potrebno preraditi skoro 200 tona ovog povrća.

 

Istovremeno, proizvedeno je i preko deset hiljada litara soka od paradajza, „kuvanog“ po starinskim receptima, ali uz primenu najsavremenije tehnologije.

 

 

Mi smo jedan je od malobrojnih i odabranih povrtara iz Srbije kome je ukazano poverenje da proizvodimo seme paradajza za kupce u Novosibirsku, i to od čuvene autohtone stare ruske sorte „hlebosolni” koja se u toj zemlji smatra nacionalnim brendom.

 

Hlebosolni paradajza je kod nas dostizao težinu i preko 1,5 kg, i ima izuzetne odlike i neponovljivog je ukusa.

 

 

Pored paradajza proizvodimo i sveži i kuvani sok od paradajza koji plasiramo na lokalnom tržištu i šire. Kuvani paradajz je pravljen na tradicionalni domaći način i pakujemo ga od 0,5 litara, 1 litar i 5 litara.

 

 

 

Pored osnovne delatnosti proizvodnja paradajza i soka od paradajza bavimo se i proizvodnjom semena džinovskih tikvi-ludaja.

 

Ovim poslom se više bavimo iz zadovoljstva i za takmičenje na danima ludaje u Kikindi. Naše ludaje dostizale su težinu i do 288 kg. Seme za ludaje ljubiteljima egzotičnih tikava šaljemo pouzećem.

 

 

Pored povrtarskih kultura uspešno se bavimo i proizvodnjom industrijskih kultura naročito soje. Za naše potrbe bavimo se i proizvodnjom voća, koje daje izvanredne prinose i čiji plod nije skoro ni jednom tretiran preparatima za zaštitu bilja.

 

Vlasnik
Tomo Mušikić
Ulica
7. jula 12c
Grad
21460, Vrbas
Država
Srbija
Telefon
021 797 292; 066 00 84 66
021 700 765
066 00 84 66
Email
tomatko@yahoo.com