Farma Manir, Deronje

Farma Manir, Deronje
Farma Manir, se nalazi u Deronjama i bavi se prtežno stočarskom proizvodnjom. Na farmi od 50-ak ha, pored obradivih površina nalazi se još ribnjak i pašnjak na kome se u letnjim mesecima napasa naše stado.
Na farmi imamo oko tridesetak krava na muži, i cilj nam je ne da širimo stado već da radimo na kvalitetu postojećeg stada. Prioritet nam je da stvorimo kvalitetnu sirovinu i genetski materijal koji će se stalno poboljošavati selekcijom na koju najviše obraćamo pažnju.
Svakoga dana proizvedemo preko 500l mleka. Jedan deo se prodaje a jedan koristimo za pravljenje raznih sireva, jogurta, kajmaka, kiselog mleka itd.
Vera Tadić je budući inžinjer stočarstva, poslednjih nekoliko godina svoje vreme posvetila je pravljenju sira. Kako bi dobila najbolji kvalitet, ali i imala plasman, u proizvodnji koristi isključivo sveže kravlje mleko uz dodatak raznog bilja i začina.
Veliki broj začina je danas u primeni u sirarstvu. Među najznačajnije začine koji se koriste u proizvodnji sira možemo svrstati suvu začinsku papriku (blagu i ljutu), beli luk, koprivu, kurkumu, masline, bosiljak, neven, ruzmarin, origano, tartufe, biber (crni i beli) i drugo.
Začini se mogu dodavati kao sveži ili suvi u trenutku kada se iz sira izdvoji surutka, ali ne sva. Začini u siru su vrlo popularni među potrošačima jer upotpunjuju i obogaćuju asortiman ponude i daju poseban ukus sirevima.
Sirevi koje pravi Vera Tadić, baziraju se isključivo na svežem kravljem mleku, bilju, bez hemije su i konzervanasa. Zašto stalno potenciramo „domaće kravlje mleko“, „100% kravlje mleko“?
Bez dobre sirovine nema ni dobrog sira i zato smo proizvodnji mleka i njegovom kvalitetu posvetili najviše pažnje, a proizvodnja sira je rezultat i kruna toga što radimo.
Nažalost, naše tržište preplavljuju sirevi biljnog porekla i izuzetno je važno da se tako nešto napomene.
Nastali smo, prvenstveno sa idejom da očuvamo stare recepte i ponudimo kvalitetne i prave sireve.
Pored sireva sa začinima proizvodimo i sireve koji su dimljeni na beloj bukovini ili na jasenovom drvetu.
Sir je visoko cenjeni mlečni proizvod u mnogim zemljama sveta, a posebna pažnja pridaje se tradicionalnim sirevima, koji nisu samo hrana već i deo kulture i obeležje neke zemlje.
Zahvaljujući geografskom položaju i klimatsko-vegetacijskoj raznolikosti Srbije u pojedinim regijama razvijena je proizvodnja različitih tradicionalnih sireva uz upotrebu začina.
Kod proizvodnje sireva sa začinima, začini se dodaju ili u sir koji se potom oblikuje, ili se sir omata lišćem začinskog bilja, ponekad se začini nanose na površinu sira, a samo u ređim slučajevima začini se stavljaju u sam sir.
Dodatak začina u sirarstvu pridonosi poboljšanju senzorskih karakteristika, povećanju stabilnosti i roka trajanja sira te povećanju nutritivne vrednosti sira. Hemijski sastav začina je kompleksan i svaki začin ima neki specifičan i dominantan sastojak koji pridonosi aromi proizvoda i/ili antimikrobnom i antioksidacijskom delovanju začina.