Udruženje građana „Lenka“, Odžaci

Ulica:
Sportsko poslovni centar
Grad:
Odžaci
Telefon:
+381 60 138 58 22
Email:
officemojafirma@gmail.com

 

 

Udruženje građana „Lenka“ iz Odžaka nastalo je 2008.g. a njena osnovna delatnost zasniva se na proizvodnji, promociji i plasmanu proizvoda domaće radinosti.

 

Udruženje građana „Lenka“ je veoma dobro organizovano i u svoj rad je uključila veliki broj nezaposlenih žena sa teritorije opštine Odžaci, obezbedivši im neophodnu edukaciju i izvor prihoda.

 

Udruženje građana „Lenka“ organizuje kurseve tkanja, izradu proizvoda tkanjem i kurseve pustovane vune i izradu proizvoda ovom zaboravljenom tehnikom.

 

Pustovanje-vune danas je uglavnom slabo poznata vrsta ručnog rada. Zaslužuje mnogo više pažnje, jer se pomoću nje dobijaju izuzetni unikatni ukrasni i upotrebni predmeti: kape, šeširi, tašne, lutke, lopte, novčanici, futrole za mobilni i naočare … Mogućnosti su brojne a predmeti imaju specifičan etno izgled.

 

Sam materijal za izradu predmeta nije skup, ali je potrebno uložiti dosta truda za izradu.

 

Šta je pustovanje vune?

 

Pustovanje-vune (presovanje ili valjanje vune) je tradicionalna etno tehnika za izradu materijala od vune i kao stari zanat je zapravo najstariji poznat zanat za upredanje vlakana, stariji i od tkanja.

 

 

Potiče iz Azije od nomadskih naroda koji su gajili ovce, a bila je poznata od davnina i u Evropi. Postoje zapisi da je prilikom sahrane Aleksandra Makedonskog korišćen pokrov od pustovane vune.

 

Dobitnici su velikog broja nagrada u Srbiji iz oblasti pustovanja vune.

 

 

Vlasnik
Nela Pejčić
Ulica
Sportsko poslovni centar
Grad
Odžaci
Država
Srbija
Telefon
+381 60 138 58 22
Email
officemojafirma@gmail.com
PIB
105985942
Matični broj
8900981
Šifra delatnosti
9499